Primul an de viață al copilului nr.6 – sfaturi pe care le-am ignorat

Știu că următoarele rânduri îmi vor aduce critici. Poate unele mame mă vor eticheta ca „mamă denaturată” pentru că nu am făcut lucrurile ca la carte. Unii vor spune că sunt zgârcită, că nu dau bani pentru copilul meu, pe care mă tot laud că îl iubesc. Le spun tuturor: creșterea copiilor mei e treaba mea și o fac cum știu, cum pot, cum cred eu mai bine!

Cu experiența celor 14 ani de maternitate și cu toate lecțiile învățate cu ceilalți 5 copii, uite câteva „sfaturi” pe care le-am ignorat cu mare ușurință:

*hrănitul la ore fixe nu am reușit nici cu primul, de data asta nici măcar nu am încercat. Mi-am dat seama repede în viața de mamă că tot ce citești sau auzi din experiența altora trebuie filtrat și adaptat propriei experiențe. Hrănitul bebelușului se face după nevoile lui, iar eu răspund „Prezent!” la orice chemare din zi sau noapte.

*poziții de alăptat recomandate și aici am făcut cum am simțit. La început în brațe, cu capul ușor ridicat, apoi pe spate, uneori din mers (în marsupiu, în timp ce făceam cumpărături), cum ne-a fost mai confortabil amândurora.

*somnul în pătuț am culcat singur doar pe primul copil, restul au dormit cu noi, până i-am înțărcat. Apoi au trecut natural, simplu și ușor în cameră cu frații mai mari. E cea mai bună alegere pentru noi, pentru bebeluș alinare, pentru mine confort. Sânul la purtător alină foamea, setea, singurătatea, iar eu am parte de somn maxim în condițiile date.

*programul de diversificare m-am concentrat pe expunerea la cât mai multe alimente și încurajarea autodiversificării, fără piureuri făcute separat. Nu fac din masa bebelușului mare tamtam, îi integrăm nevoile din mers.

*straturi multe de haine l-am dus pe Simon la patinuoar toată iarna într-un body și un fâș, cu o căciuliță pe vârful capului.  Ne-au ajutat temperaturile moderate din zona noastră, iarna blândă și plimbările afară, indiferent de vreme.

*tot felul de gadget-uri dacă aș face un total cu cheltuielile pentru bebeluș, m-ar invidia orice analist financiar! Pampers, șervețele umede, câteva ture la second hand pentru hăinuțe, un căruț și un sistem primite de la alte mămici. Fără ozn-uri și device-uri ultra-moderne, care să-mi „facă viața mai ușoară” ( sau mai degrabă contul).

*”nepurtatul” în brațe cu o familie așa numeroasă, micuțul nostru a fost crescut mai mult în brațe. Suntem cu toții topiți după el și ne bucurăm de fiecare etapă a creșterii lui. L-am purtat în sistem în primele săptămâni în casă și afară, frățiorii îl trec de la unul la celălalt continuu – iar el e tare fericit!

*băița zilnică cu programul agitat din cuib nu am reușit, mai ales iarna, decât băițe la câteva zile. Odată cu venirea căldurii și a explorării crescute specifice vârstei, e ușor să îi fac duș de câteva ori pe zi. Nu am considerat necesar efortul de a-i face baie în fiecare seară, ca la primul copil, mai ales când îl oboseam cu ieșiri lungi pe afară.

Scriu acest articol cu câteva ore înainte ca Simon al nostru să împlinească 1 an. Mare bucurie ne-a făcut Dumnezeu prin copilul acesta! Să-i dea El tot ce are nevoie, să crească mare și sănătos la minte, la corp și la suflet!

Șterg o lacrimă de emoție, îl mai pupăcesc puțin și mă bucur de bebeluș, atât cât se mai poate. Timpul e prea scurt!

4 comentarii

  1. Ca de obicei ma regasesc in tot ceea ce impartasesti.Cred ca la primul copil suntem tentati sa facem cum scrie la carte datorita tineretii si naivitati noastre in a crede ca bebelusul trebuie supus tuturor recomandarilor exprimate mai sus deoarece expertii stiu mai bine.Pe masura ce cunosti omuletul de langa tine realizezi ca acele recomandari sunt extrem de egoiste,crude si imposibil de aplicat in viata reala .Daca le urmezi nu te bucuri cu adevarat de omuletul de langa tine.Eu cred ca toate sfaturile astea vin de la persoane care vad oarecum separat copilul de cuplu.In zilele noastre se vorbeste prea mult despre cum a afectat relatia de cuplu venirea unui copil in familie si se dau atata peste cap cum sa faca cat mai mult sa le fie viata ca inainte de nasterea copilului.Pentru unii pare foarte ciudat ca,ce sa vezi, sotul si sotia se bucura sa doarma cu bebelusul si cu restul picilor care vin in cuplu si parca nu vor sa accepte ca e o alta perioada a vietii plina de bucurii.Noi am avut perioade cand aproape in fiecare seara ne schimbam care cu cine doarme deoarece nu incapeam toti intr-un pat si toti copilasii trebuiau sa fie multumiti ca doarm cu mami,cu tati,cu fratiorul x,cu surioara.Haos total dar bucurie din plin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *