Planuri pentru vacanța mare – ghid de supraviețuire pentru mame

Yupiiii..vine vacanța! Copiii stau acasă, sunt bucuroși că au scăpat de teme și programe, iar mama 😅… ei bine, mama își pune mâinile în cap și se frământă, căutând activități care să îi țină ocupați pe cei mici. Nu știu alte femei ce fac perioada aceasta, uite ce planuri se conturează în cuib, în caz că ai nevoie de puțină inspirație:

1. Eliberăm casa! Luăm fiecare dulap la rând, toate caietele, manualele și auxiliarele, penarele și rezervele de culori / carioci și facem o sortare drastică. S-a umplut casa de mape cu fișe, caiete pe jumătate scrise, tot felul de hârtii și hârtiuțe. Dăm la reciclat tot ce se poate, pastrăm doar strictul necesar. Ca și anul trecut, strâng toate uniformele și aerisesc dulapul de haine, chiar înainte să sune ultimul clopoțel😁.

2. Din toamnă voi fi mamă fericită de 5 elevi😅, așa că facem loc de acum în birou pentru rechizitele lui Călin de la pregătitoare; până în septembrie învață să aibă grijă de lucrurile personale, punând la loc cartea de colorat și penarul. Deși pare ușor în articole, în realitate munca mea de a-i învăța să trăiască în ordine ca să fie productivi este intensă, continuă, obositoare. Totuși, nu cedez!😅. Fiecare copil va avea spațiu personal cu caietele de vacanță, cartea pe care o lecturează momentan și ce mai consider necesar de lucrat.

2. Stabilim câteva direcții de lucru (3 pentru copiii mici, 5 pentru cei mari): ca de obicei ne concentrăm pe lectură, engleză, sport (antrenamentele la hockey, mers pe bicicletă /role, muzică și dezvoltarea pasiunilor (crafturi, desen, etc). Cei mici învață mult de la cei mari, așa că profităm să creștem cu toții.

3. Schițăm un program avem nevoie de structură și rutină, așa că zilnic copiii au de bifat câteva lucruri: lectură, ajutat la treburi în casă (ordine, cumpărături, gătit) sau la grădină (smuls buruieni, cules fructe și legume, menținut ordinea), învățat ceva nou și lucrat la teme. Nu vreau să stea toată vara pe tabletă și telefoane, nici să mă chinuie care mai de care cu cerințe. După ce bifează măcar jumătate din task-uri, negociem timpul de ecrane sau ieșitul cu prietenii pe afară. Nu le fac orar de somn, nici de activități bătut în cuie; sunt doar niște sugestii din care ei aleg ca să-și umple zilele cu sens. Nu mă considerați o habotnică care chinuie copiii în vacanță și îi pune pe sârmă. Ai mei sunt bine, se bucură de copilărie!😁

4. Pregătesc o cutie cu propuneri pentru momentele „mă plictisesc!” Printez rebusuri în română și engleză, fișe de colorat, exerciții de gramatică și vocabular pe care le scot când aud cuvintele magice „nu știu ce să mai fac!”. Caut pe pinterest idei cu grad de dificultate diferit, ca să mulțumesc întreaga familie, inclusiv pentru zilele caniculare când ne vom refugia la grădină. Vom sta la umbră și vom lucra, vom citi sau se vor juca niște jocuri mai statice (Doamne ajută să ne iasă!😅).

5. Facem împreună o listă de dorințe: bălăceală la mare, ieșiri la piscină sau cu prietenii cu bicicleta, multe înghețate și limonade, tabere și ce-o mai fi. Când vine vorba de distracții, copiii sunt foarte inventivi, deci sigur completăm lista asta mai repede, mai bine și mai interesant decât pe cea cu treburi😁.

Vara cu copiii poate fi frumoasă! Am încredere că putem aduce în fiecare zi bucurie, dincolo de gălăgia, agitația și multa muncă a mamei.

Vă îmbrățișez și vă doresc inspirație pentru o vară frumoasă!

4 comentarii

  1. Super idei! Sper să îmi reușească cu 3 copii vara asta… fiecare cu nevoile lui. Mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *