Mama cu copii mici și așteptări mari

Sunt într-o perioadă a vieții foarte plină: cu 6 copii între 7 luni și aproape 15 ani, acopăr o paletă largă de trăiri și sentimente.

Mă trezesc adesea spunându-mi „Iar nu am făcut nimic astăzi!”, deși nu prind vreo pauză de somn odihnitor, nu-mi iau timp netulburat doar pentru mine, iar cafeaua mea se răcește în timp ce eu împachetez niște rufe, verific teme sau alăptez.

Alteori vocea mea critică mă descurajează pe partea profesională :”Tu vorbești de ordine și planificare pentru alții, dar în casa ta acum e haos! Poate ar trebui să iei o pauză, să te redresezi și apoi să vorbești”. Nici de zbuciumul competențelor empatice nu scap, pentru că mă biciuiesc singură: „Iar ți-ai pierdut răbdarea azi, copiii tăi meritau o mamă mai calmă!”

Sunt zile când casa e întoarsă pe dos, rufele murdare ies din coș, oalele așteaptă în rând să fie curățate și puse la loc. Chiar pare că nu am făcut nimic toată ziua!

Mi-ar plăcea casa lună, frigiderul plin de bio bunătăți, copiii mulțumiți, iar eu întreagă și completă🫣Doar că, după atâția ani de mămicie, am coborât așteptările și mi-am crescut rezistența la critică (interioară sau exterioară): când copiii sunt mici, curățenia nu este perfectă, nici nu durează! Când ai elevi în clasele primare, prioritate sunt temele, conectarea și activități împreună. Când adolescenții tăi te vor, nu te mai concentrezi pe alte nimicuri!

E o continuă zbatere pentru echilibru și nu există o rețetă perfectă, de aplicat tuturor mamelor! Din experiența mea, te-ar putea ajută câteva încurajări:

📌Cunoaște-ți bine prioritățile! E important să ai ciorbă caldă la fiecare prânz? Sau poate ordine în casă? Vrei să le citești copiilor povestea de seară? Află care-ți sunt lucrurile care te fac să-ți spui că ai făcut și azi ceva important!

📌Fă cât poți în fiecare zi! Trage de tine atât cât să te motivezi, dar nu prea mult, să te demoralizezi. Nu vine nimeni să te ajute să te ridice din starea în care ești, tu singură ești propriul motor.

📌Nu pune presiuni inutile pe tine! Nu-ți propune prea multe lucruri de făcut într-o zi, ca apoi să te stresezi să le faci. Într-o zi fă mâncare, în alta curat; fă lucrurile cu multă înțelepciune și adu-ți aminte că nu concurezi într-un sprint de o zi, ci într-un maraton de cel puțin 18-20 de ani.

📌Găsește-ți mici bucurii zilnic! Poate o cană cu ceai, un podcast sau 2-3 pagini citite în fugă, floricele, lenjerie curată, chiar o cremă pe față: vezi ce anume te încarcă cu energie, să te pună în mișcare pentru încă o zi.

📌Vezi partea plină a paharului! Dacă ai casa întoarsă pe dos, dar copiii sunt sănătoși, e o zi bună! Dacă farfuriile fac turn în chiuvetă, înseamnă că toți ai casei v-ați bucurat de o cină împreună. Dacă la ușă sunt încălțări, unele peste altele, sunteți acasă cu toții și nu vi s-a întâmplat nimic rău. Hainele murdare sunt doar o dovadă că cei mici sunt bine, s-au jucat și au explorat cu bucurie lumea.

Ia gândurile mele ca încurajare pentru perioada vieții în care te afli. Copiii tăi se vor bucura să te vadă liniștită, calmă, veselă!😉🤗

Vă mulțumesc pentru vizita pe blogul Cuibulancutei. Dacă v-a plăcut acest articol, vă invit să dați un like sau un share. Vă aștept și pe Instagram la cuibulancutei!

6 comentarii

    1. Dragă Anca,
      Am mai citit când și când câte un articol răzleț, dar azi cineva a recomandat blogul pe un grup și am așteptat seara, când toată casa s-a liniștit, să caut despre ce este vorba. Îmi place ce am găsit! Sunt și eu o mamă de 6 inimi. Tare îmi place și faptul că am descoperit aici prin comentarii mai multe mămici cu copii mulți.
      Îmi place cum scrii. Continuă să fii tu, cea reală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *