Copil curios? Copil istet!

In cuibul nostru traiesc 5 copii cu varste diferite, personalitati si temperamente opuse, dar cu o trasatura comuna: curiozitatea! Supra stimulati de informatiile din jur, de pe telefoane, tablete, carti, nici nu-i de mirare ca in fiecare zi trebuie sa raspunzi potopului de intrebari!!

Cum educam aceasta trasatura?

Cum o transformam in calitate?

Am listat mai jos cateva moduri prin care noi ne ajutam copiii, sa-si dezvolte o curiozitate constructiva.

1. LECTURA

Unul din mesajele constante primite in timpul copilariei a fost C I T E S T E! Intai de la mama, pe care o vedeam citind din Biblie cu drag; apoi matusa Dana, care ne-a influentat viata, mie si fratelui meu, intr-un mod aparte: ne spunea sa citim si sa notam intr-un caiet expresii interesante pe care sa le folosim in compunerile pentru scoala. Multe teme din gimnaziu incepeau cu ” Se legana ciocarlia in racoarea diminetii..” (pescuita din ION, de Liviu Rebreanu)😀😀 Acest exercitiu ne-a facut sa citim mult, dar mai ales sa constientizam ceea ce citim.

In liceu, am avut parte de un profesor de romana foarte dedicat, care ne-a recomandat multe carti bune, ale caror titluri le notam pe o foaie tinuta la vedere, pentru a ne motiva; am citit cu nesat romane, nuvele, poezie.

Dragostea de carte m-a insotit toata viata, iar acum, cand am copii, una din cele mai mari dorinte e sa le insuflu si lor pasiunea pentru lectura.

Copiii fac mai ales ce vad, nu ce aud, iar puterea exemplului personal este impresionanta la varsta lor frageda. Mergem impreuna la biblioteca si cautam carti care ne umplu inima si mintea de lucruri valoroase. Copiilor le facem permisul cadou la implinirea varstei de 5 ani si sunt foarte bucurosi sa-si vada poza pe cardul de acces😊 Cartile care ii pasioneaza sunt asezate la nivelul lor, sa poata ajunge la ele oricand doresc; pentru cei mici avem carti cartonate, mai rezistente, iar cei mari se bucura de enciclopedii sau carti de povesti!

2. Le oferim DIVERSITATE prin oamenii care ne intra in casa, mancare, povesti, experiente: un copil expus mai multor medii este un copil sanatos. Nu-i dam numai carne, mananca si de post. Nu mergem doar la munte, ci si la mare. Nu ii lasam numai la desene, ii incurajam sa asculte si muzica. Nu ii ducem doar la biserica, ci si la teatru, la tara sa se murdareasca, dar si in centrul orasului la o expozitie. Daca il duci in acelasi mediu, cu aceeasi oameni, va stagna si nu-si va mai dezvolta abilitatile de comunicare, integrare si interactionare intr-un grup nou.

3. Ii lasam sa experimenteze si sa se murdareasca!!! Stiu ca poate parea ciudat, dar un copil care se murdareste invata lucruri interesante. Ii incurajez sa calce intr-o balta cu apa de ploaie (nu in drum spre biserica😀), sa pipaie animale, sa caute pietre frumoase, sa faca multe castele de nisip; ii las sa decupeze, sa lipeasca, sa se joace cu cutii, chiar daca dureaza mai mult sa fac curat decat distractia lor. Un copil curios va cauta raspunsuri😊

(Cristiana la bunici, august 2018)

4. Le spun lucruri interesante despre domeniul lor preferat! David este pasionat de istorie, Stefan de mari si oceane, Cristianei ii plac povestile, iar Filip iubeste cartile cu animale. Cand intreaba: „Mami, de unde stii?”, ii trimit intotdeauna la carti!

5. Ne uitam impreuna la National Geographic sau Discovery; animale, istorie, stiinta, orice domeniu care ii pasioneaza poate fi imbunatatit cu informatii dintr-un documentar bun.

9c3cf127f1f16dd70fafb857931f26d8 (1)

6. Ma entuzismez cu ei! In loc sa spun: „Vai, uite o furnica, fugi repede de langa ea!”, spun „Wow, ce furnica interesanta! Uite ce micuta e! Hai sa ne uitam la ea mai de aproape!”. Copiii care invata sa se bucure de lucruri simple sunt mai fericiti! In orice anotimp ne incantam ochii privind la copaci, nori, buburuze, zapada sau flori.

7. Profitam de calatorii! Caut pe Google informatii despre localitatile prin care trecem (mausoleu, muzeu, statui) si imbracam totul intr-o poveste! Ii tinem ocupati si drumul pare mai scurt! Bineinteles ca trebuie sa raspunzi zecilor de intrebari, dar toate lucrurile acestea marunte ii ajuta sa-si dezvolte curiozitatea si imaginatia!

Voi cum faceti? Aveti si alte sugestii?

sursa foto: wordpress.com, unsplash.com

Citeste si: Sa cresti baieti e usor! Invatandu-i pe copii: 1.Responsabilitatea

8 comentarii

  1. Ma bucur sa te regăsesc și sa te redescopăr. Ai avut și vei avea mereu un loc în sufletul meu. Nu știam ca scrii asa frumos, mulțumesc pentru toate trăirile pe care le împărtășești pe acest minunat blog🤗

  2. La ce biblioteca mergeți cu copiii? La Biblioteca la care mergem noi abonamentele se fac pe numele adulților. Fiul meu cel mai mic împlinește 5 ani luna aceasta și ar fi un cadou super interesant pentru el un abonament cu poza lui… Și pentru ceilalți…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *