Nu, nu vă promit afaceri cu venituri ușoare, MLM-uri sau afilieri de marketing. Vă vorbesc din postura de femeie a casei, responsabilă de gestionarea timpului, banilor și a tuturor resurselor familiei noastre. Cu 6 copii în creștere, cu casa de întreținut și grădină de îngrijit, am învățat în anii devenirii mele tot felul de trucuri de economisire. Pentru mine a face economie nu înseamnă zgârcenie, sărăcie sau lipsă de imaginație, ci înțelepciunea de a folosi ce avem cu grijă, cu gândul la cel ce-i muncește, la un viitor mai bun și la bucurii împreună!
Mi-au venit în minte mai multe moduri de a face treaba asta și, bineînțeles, am făcut o listă:
*Cumpărături înțelepte căutat oferte la alimente, haine sau încălțăminte; controlat impulsul de a cumpăra lucruri de care nu avem chiar nevoie; făcut diferența între nevoie (pâine, legume, pastă de dinți) și dorință (o geantă nouă, încă o pereche de sandale, cea mai nouă lenjerie de la Pepco). Gândit un plan de cumpărături și listă cu necesare, inclusiv în lucrurile mici (rechizite luate din timp, făcut compoturi și dulcețuri pentru iarnă, cadouri de Crăciun, etc).
*Haine sau obiecte de decor de la second hand cumpăr tare multe haine așa, de peste 20 de ani și nu simt nicio rușine să intru în magazine de acest gen. Mi se pare dovadă de înțelepciune să dau 5 lei pe un tricou aici și nu 50 la mall; eu personal simt că la acest capitol trag cu casa în cel mai palpabil mod. De obicei știu ce lipsește cărui copil și caut la second. Abia dacă nu găsesc, plec mai departe. Pot cumpăra de pe grupuri de Facebook loturi de hăinuțe sau cărți de pe olx/marketplace.
*Gătit în casă mese gustoase, sănătoase și.. ieftine consumat stocurile înainte de expirare, avut grijă la risipa alimentară și pregătit un plan alimentar în avans. Chiar dacă o porție de ciorbă e 10-15 lei și nu pare mult, cu aceeași bani pot încropi o oală pentru întreaga familie, cunoscând toate ingredientele. Noi rar comandăm sau luăm masa în oraș, pentru că mi se pare o risipă inutilă. Dacă chiar vrem un restaurant, ieșim undeva pentru experiență.
*Avut grijă de sănătatea tuturor (atât cât putem omenește controla) de la igiena corporală, la detergenții cu care îngrijim casa la activitățile sportive ale copiilor, inclusiv la sănătatea mentală a mamei – la toate aplicăm principiul de prevenție. E ușor să te iei cu treburile și să uiți de un control stomatologic de rutină sau o mamografie anuală, știu. Aici mai am de îmbunătățit considerabil și eu prioritățile.
*Întreținut resursele pentru folosire pe termen lung îngrijit hainele ca să fie purtate și de frații mai mici, avut grijă de geci și încălțăminte cu același scop, mentenanță potrivită electrocasnicelor pentru a le prelungi durata de viață, chiar învățat trucuri pentru îngrijirea casei care să ne scutească de cumpărături inutile.
*Organizat casa funcțional să găsești ce cauți când cauți, să nu cumperi inutil mărunțișuri pe care să le uiți în vreun dulap; o bună gestionare a ceea ce avem, indiferent de mărimea familiei, casei sau a.. portofelului. Fiecare lucru are casa lui, pus la loc ce folosim și alte principii de organizare (cu care vă bat la cap de atâta timp) ajută familia să economisească timp, energie și nervi.
*Planificat timpul familiei eficient sigur ai uitat măcar o dată de vreo ședință și ai dat bani pe taxi, să ajungi la timp. Poate ai exemple mai păguboase. Un planner săptămânal sau lunar, așezat la vedere, unde toți ai casei pot vedea ce urmează este vital pentru bunul mers al familiei. Nu costă bani, nu e greu de făcut, iar beneficiile întrec cu mult efortul de a completa câteva casete.
*Găsit variante de distracții ieșiri pe lângă casa, un picnic cu câteva sandwich-uri, plimbări cu bicicleta încheiate cu înghețată, activități gratis sau la preț modic – și la capitolul entertainment se găsesc soluții prietenoase cu finanțele. Trebuie doar puțină imaginație și multă dragoste pentru oamenii din casa ta.
Cu banii economisiți facem lucruri mai mari, mai împlinitoare, mai valoroase mâine.
La ce capitol poți face chiar azi mici schimbări? Cum poți contribui tu, cu înțelepciune, la binele celor dragi? M-aș bucura tare mult să-mi răspunzi în comentarii!
Cu drag,
Ancuța (o mamă care trage cu casa ei)
Multumesc! Ani la rand m-am simtit prost ca pastrez lucrurile de la un copil la altul desi ele erau in conditii foarte bune.Gurile rele mereu spuneau ca fiecare copil merita lucrurile lui noi,nu pe cele ale fratiorilor.Acum nu inteleg mentalitatea asta deoarece de banii salvati tot familia noastra se bucura.