Când vor să-mi testeze răbdarea, copiii noștri mă întreabă din 10 în 10 minute, pe rând, aleatoriu „Ce mai mâncăm?”😀. Aceste cuvinte îmi cresc tensiunea, mă agită, mă consumă. Cum bucătăria nu-mi este locul preferat din casă, am învățat să-mi ușurez (atâta cât se poate) viața și la capitolul Hrănit cuibul😊, ca să pot oferi răspunsuri rapide întrebării stresante.
Cu puțină planificare și (mai multă) organizare jonglez mesele, cumpărăturile și rezervele de alimente în caz de urgențe:
📌ca să funcționez înțelept, înainte să ies la cumpărături, arunc o privire în frigider, una în congelator și un ochi vigilent peste stocul de alimente de bază (ulei, făină, paste, orez, năut, etc).
📌schițez un meniu cu ingredientele perisabile, măcar pe câteva zile, în funcție de poftele copiilor și nevoi (pachețel școală sau grădină, deplasări, musafiri, perioada de post, etc). Când nu prea am inspirație, mă uit pe lista noastră de preferate și asta mă ajută să nu gătesc monoton; încerc să fiu ingenioasă, ca familia să nu mănânce același fel de prea multe ori.
📌notez pe listă ce aș mai avea nevoie pentru felurile alese (le iau pe rând, de exemplu ciorbă rădăuțeană: am morcovi, ceapă, pui, ouă; am nevoie de ardei, țelină, smântână – trec pe listă, în telefon sau pe foaie. Următorul fel, păstrăv cu mămăligă, am mălai, n-am pește).
📌gătesc 2-3 feluri de mâncare simultan, care ne ajung de obicei pentru 3-4 mese: o ciorbă și alte două feluri pe care le pot combina. Adun toate ingredientele pentru ciorbă, le spăl, le toc, le arunc în oală, curăț blatul. Cât se călesc, trec la următorul fel. E muncă intensă până pun la foc tot ce mi-am propus.
📌jonglez cu oale și tigăi, ca să termin treaba isteț, în timp ce întrețin și curățenia. După ce am toate ochiurile aragazului ocupate, strâng și pun la locul lor ingredientele de care nu mai am nevoie; când termin gătitul, e gata și ordinea: vesela curată pe raft, condimentele aliniate în dulap, electrocasnicele șterse, gata de o nouă utilizare.
📌pun la frigider resturile; dacă nu ne ajung să ne săturăm, „înmulțesc” cum pot. De exemplu, friptura o putem servi cu mămăligă și sos de usturoi, dacă mai rămâne fac un piure cu salată / murături.
📌avem multe fructe și legume în casă, cu care mai stăpânesc foamea nerăbdătorilor sau ingrediente cu care își pot face singuri gustări (ouă, unt, brânzeturi, ton, paste).
După maratonul de gătit, sunt mai liberă să fac…curat😃
Să fie spor, orice aveți în plan astăzi!🤗
Vă mulțumesc pentru vizita pe blogul Cuibulancutei. Dacă v-a plăcut acest articol, vă invit să dați un like sau un share. Vă aștept și pe Instagram la cuibulancutei!
Foto cover: unsplash
Multumim de idei!!! Esti minunata!