Organizăm 10 categorii de lucruri din casă în 10 minute

Când vorbim despre organizare, vorbim despre sisteme funcționale în timp, care să ne facă viața mai ușoară și să ne permită să ne bucurăm de ceea ce este important: familie, prietenii, natură. O casă aglomerată cu lucruri nefolositoare are un efect de obosire a creierului, lipsă de vitalitate și o stare generală proastă.

Pentru că am început o lună nouă și mai sunt câteva săptămâni până la sfârșitul anului, m-am gândit la un program de detox pentru casa noastră; vreau să ajung prin toate colțurile, să sortez tot ce pot și să mă debarasez de gunoiul inutil, care îmi consumă timp, energie și efort.

Vrei să vii și tu cu mine? Nu vom face nimic copleșitor, nu te speria☺. Poți să organizezi în 10 minute, printre treburile tale, oricând vrei. Nu te trimit să cumperi coșuri sau cutii, ci ne descurcăm cu ce avem. Săptămâna aceasta trecem prin următoarele categorii:

hârtii: desenele copiilor, facturi vechi, reviste și caiete, fly-ere și cataloage expirate, adunăm tot ce nu ne mai folosește într-o cutie de carton. Când se umple o ducem la reciclat sau la containerul pentru hârtii! Asigură-te că toți din casă o găsesc ușor, când au ceva de aruncat; îți recomand s-o ții lângă ușa de la intrare sau lângă biroul copiilor.

cărți: păstrăm favoritele, ediții de colecție, cele cu valoare sentimentală, restul le donăm prietenilor, unui ONG sau bibliotecii locale.

cosmetice: verificăm întâi valabilitatea, apoi le sortăm. Ne impunem să nu mai cumpărăm altele până nu consumăm ce avem deja! Eu am așa puține încât voi termina în mai puțin de 5 minute😀.

medicamente: sigur găsim câteva expirate, cutii goale, blistere incomplete; dacă tot umblăm prin ele, le reorganizăm într-un singur loc. Noi nu avem prea multe, dar tot aș putea să le mai reduc.

lenjerii: sper că nu sunt singura mamă din lume care are lenjerii incomplete😅; sortăm și dăm deoparte tot ce nu se mai poate folosi, pastrăm doar lucrurile impecabile! Dacă vrei să-ți fie mai ușor, împachetează toată lenjeria într-o față de pernă; când ai nevoie de una curată, doar o iei de pe raft, fără să mai scotocești după cerșaful pierdut☺.

prosoape: ca și lenjeriile, trebuie sortate constant, mai ales în casele cu mulți copii. Eu păstrez o parte într-un dulap sus, pentru musafiri sau rezerve, restul la îndemâna copiilor; în caz că trebuie vreun prosop la baie, oricine știe unde găsește unul curat!

jucării: stricate, incomplete sau neatrăgătoare pentru copii; mai puține lucruri, mai puțin deranj, mai multă voie bună.

detergenți: nu am prea multe recipiente de sortat, pentru că sunt foarte exigentă când fac cumpărături; de obicei cumpăr multipurpose, astfel încât să curăț mai multe locuri din casă cu unul singur.

condimente: unele au expirat, altele au ambalajele distruse, așa că o mică curățenie este binevenită; dacă ne mai trebuie ceva, punem pe lista de cumpărături.

veselă / oale: căni ciobite, farfurii și pahare ieșite din uz, furculițe fără perechi, oale prea mici sau prea mari, capace inutile, toate le adunăm și le scoatem afară din casă.

Hai că nu e greu..cu ce începi astăzi?

Sursă foto: unsplash, arhiva personală

Vă mulțumesc pentru vizita pe blogul Cuibulancutei. Dacă v-a plăcut acest articol vă invit să dați un like mai jos. Vă aștept și pe Instagram cuibulancutei.

5 comentarii

  1. Minunate idei. Și eu fac des asta. Mi-ai readus aminte ca trebuie sa fac ordine la condimente, dar tot amân. Mulțumesc pentru gândurile împărtășite. Ma regăsesc în multe din ceea ce faci tu, iar fiecare articol ma mobilizează și mai mult. Aș vrea să dispun de mai mult timp, cu serviciul în învățământ nu prea mai am… dar ce nu reușesc să fac la timp, reprogramez☺️.

  2. Si noi face asta des, de obicei vineri seara, a fost corvoada la inceput dar dupa atati ani e deja automatism. Jucarii, hartii de tot felul, bonuri de cumparaturi..totul sortam saptamanal.
    Ne-am organizat hainele de toamna iarna intrun dulap mare si cele de primavara vara in alte doua medii, e foarte usor sa sortam ce poate fi pastrat si ce tb aruncat.
    Condimentele le tinem pe doua rafturi in niste cosulete mai mari, le curatam tot asa vineri seara.
    Am ajuns la concluzia ca facand cate putin in fiecare zi, in cate un coltisor, scuteste din timpul curateniei mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *