Când vine vorba de musafiri, mă concentrez pe două lucruri principale: curățenia și mâncarea.
MÂNCAREA
-De regulă, cu o zi înainte facem cumpărăturile pentru a avea în casă toate ingredientele necesare pregătirii meniului.
-Acesta este simplu: o friptură / pește, garnitură ( cartofi / legume la cuptor, piure), salată / murături / mujdei, mămăliga-brânză-smântână, desert; ocazional ciorba de burtă / porc. Merg pe rețete pe care le stăpânesc și nu încerc unele noi în ziua vizitei.
-Pun carnea la macerat sau curăț peștele de seara.
-Dacă vin și copii în vizită pregătesc ceva special pentru ei (paste, pizza, wrap cu cașcaval și șuncă, etc.); întreb dinainte dacă există preferințe (sunt copii care nu mănâncă pește, ciuperci, etc.); pun fructe la îndemâna lor.
-De obicei nu bem suc, așa că pregătesc limonadă, socată sau sirop de fructe, în funcție de sezon.
-Pentru desert, aleg ceva ușor: cremă de zahăr ars, plăcinte cu brânză, tiramisu; dacă nu am timp, înghețată cu topping de dulceață (merge sigur, mai ales la copii😊)
-Dacă servim masa la amiază, verific să am cafea, nessuri sau capuccino; dacă e seară, ceai.
CURĂȚENIA
Daca sunteti cititori mai vechi ai blogului, știți deja cât îmi place să fac curat😊 Când avem musafiri am o mare bucurie să pregătesc casa cât mai frumos pentru ei, indiferent că sunt oameni noi sau obișnuiții vizitatori (părinții, finii, frații).
-Încep cu sufrageria, locul în care ne adunăm de obicei. Pun flori în vază, spăl perdeaua și draperia, aspir și șterg praful. Aerisesc și las fereastra deschisă.
-Baia este foarte atent curățată, apoi verificată în detalii: umplu recipientul cu săpun lichid, completez cu câteva role de hârtie igienică, pun rezervă nouă în vasul de toaletă și înlocuiesc prosoapele și covorașul. Nu știu câți dintre musafirii noștri observă asortarea celor două, dar eu ca femeie mă simt tare împlinită😊.
-Copiii sunt responsabili cu curățenia în camera lor, eu doar supraveghez și „încurajez” („Hai mai repede!”😅😅) Pregătesc niște jocuri sau jucării mai interesante pentru ei.
-Dacă musafirii rămân peste noapte întotdeauna pun lenjerie curată și parfumată. Este un semn de ospitalitate necesar și foarte apreciat. Împrospătez perdeaua și draperia, aspir temeinic covorul, șterg praful și las fereastra deschisă. Copiii nu mai au voie să intre, pentru că nu vreau să o iau de la capăt😅
-Bucătăria rămâne de obicei ultima; după ce termin mâncarea de gătit sau de băgat la cuptor, așez masa cu tot ce este necesar: farfurii, tacâmuri, pahare.
-Scot toate vasele de care am nevoie, inclusiv pentru desert, pentru a nu deranja oaspeții în timpul mesei. Pun scobitori și surplus de șervețele. Aerisesc (pas important, mai ales dacă am gătit pește😅)
-Pentru copii, pun o masă separat; oricum mănâncă puțin, prioritatea lor e să se joace împreună cât mai mult, iar noi adulții putem avea o discuție fără (prea multe) întreruperi.
Mă încadrez aproape întotdeauna la fix cu treburile, având chiar timp să-mi schimb hainele😃😃.
Ca femei, avem uneori obiceiul de a cârti: nu vrem sa fim deranjate, suntem prea obosite, nu vrem o cheltuială în plus, depunem prea mult efort atât pentru pregătire, cât și pentru curățenia de după. Însă trebuie să ținem seama de câștigul sufletesc pe care îl avem prin primirea de oaspeți. Nu doar musafirii se simt bine, ci și noi și familia noastră. Copiii au nevoie să vadă în noi un exemplu de ospitalitate dăruită cu bucurie.
Chiar și în Biblie ni se spune:
„Fiți primitori de oaspeți între voi, fără cârtire.” (1 Petru 4:9).
” Fiți primitori de oaspeți.” (Romani 12:13)
„Să nu dați uitării primirea de oaspeți”.. (Evrei 13-2)
Pregătirea pentru musafiri nu este despre mine, despre efortul meu, ci despre a arăta celor care îmi intră în casă că sunt iubiți si bineveniți. Este lipsă de egoism și mare exemplu de slujire. Dacă vezi lucrurile astfel, toată pregătirea va fi mult mai ușoară.
Îți doresc zile pline de bucurie!
sursa foto: pinterest, arhiva personală
Vă mulțumesc pentru vizita pe blogul Cuibulancutei. Dacă v-a plăcut acest articol vă invit să dați un like mai jos.
Citeste si: Cum îmi fac treburile, ca să am timp de citit Cum organizăm jocurile puzzle?
Ce articol frumos! Multumesc. In linii mari, la fel se intampla si la noi, iar de putin timp, chiar asezam masa copiiilor separat si mi se pare o idee grozava, e bine si pentru mari si pentru mici😀.
De cand asteptam eu postarea asta…😆multumesc mult!
Ce postare frumoasa și ce gândire curata! 😊
Super😍mă ajuți mult Ancuța cu blogul tau🤗😍fiind la început de drum cu doi copii mici 2 ani si 1 luna 😁 …acum încep a ma obișnui 💪dar primele zile totul era o tragedie🙈🤣🤣.
Imi place tot ce postez si imi arăți ca se poate 💪nimic nu e atat de tragic atat timp cat suntem sănătoși cu toții.
La cat mai multe articole si multe binecuvântări in casa ta !🙏🤗💐😍❣
Da… suna bine. Mai ales daca nu ne gandim la curatenia de dupa… :))) cel putin unde sunt mai multi copii mici, prescolari, e dezastru…
Mai bine mergem in oras la masa. Scap si inainte de treaba si dupa . Iar biblia …. sa interpreteze cum vrea !