Una dintre cele mai „lucrate” valori din cuib este dragostea pentru lectură; cumpărăm cărți, vizităm lunar biblioteca, oferim și primim cărți cadou cu diferite ocazii. Citim ca să ne relaxăm, să aflăm lucruri interesante, să ne îmbogățim mintea cu noutăți. Citim pentru că vrem să creștem, să devenim mai buni, mai înțelepți. Citim, pentru că inima are nevoie de frumos, de poezie, de metafore și epitete.
Uite câteva principii cu care să susții această practică în familia și casa voastră:
Prin exemplul personal: nu poți cere copilului să iubească cititul dacă el nu vede practicat în casă acest obicei. Nu-i poți cere lui să se bucure de cărți, dacă ție nu-ți tresare inima când vine coletul cu cărțile dorite. Nu le poți cere celor mici să-și umple minutele cu pagini lecturate, când tu alegi alte metode de relaxare. Da, trăim vremuri agitate, avem calendarele supra-aglomerate, timpul este limitat. Dar putem înlocui 15 minute de telefon cu un roman, tableta cu o enciclopedie, televizorul cu o carte de povești. Poate nu reușim zilnic, dar fiecare zi cu cartea în mână e o zi câștigată.
Diversitate: oferim copiilor cărți de multe feluri: romane, dicționare, cărți de poezii sau povești, în română sau alte limbi, cu multe imagini sau mult scris, cărți de cultură generală și cărți religioase. Există bogăție de ofertă pentru orice calitate pe care vrei să o dezvolți în cei mici: bunătatea, răbdarea, prietenia, dragostea de familie, de țară, de Dumnezeu; avem enciclopedii cu diverse teme, care le oferă o viziune amplă asupra lumii.
Titluri potrivite vârstei cei mari, 15 și 12 ani, se bucură de romane. David citește 2-3 cărți pe săptămână, cu teme istorice ( războaie, biografii ale unor figuri emblematice, despre Holocaust). Cristiana iubește animăluțele, caută cărți despre ele. Băieții mijlocii au descoperit un atlas istoric și de câteva zile citesc despre Mihai Viteazul și Ștefan cel Mare; și-au făcut niște benzi desenate și sunt tare mândri de portretele schițate ale celor doi domnitori. Mare mi-a fost mirarea să îi găsesc pe toți trei în pat, cu o carte în mână, căutând indicii pe o hartă. Bebelușul familiei este la etapa „pun mâna pe orice apuc și bag în gură”, deși are partea lui de cărticele.
Rotația cărților avem pe balcon un dulap plin cu cărți și jocuri, pe care îl tratez ca un supermarket. Periodic intru prin el, să văd ce mai avem și fac rotația. Aleg de fiecare dată câteva romane, cărți de povești, reviste, enciclopedii, jocuri și le așez la nivelul copiilor, în camera lor. După câteva săptămâni, când aud „mama, mă plictisesc!”, știu că e timpul de o nouă rotație. Bucuria cu care iau o carte de pe raft, ca și cum ar fi nouă, merită timpul cheltuit pe organizare și triere.
Lectura ca relaxare încurajăm cititul nu doar ca activitate obligatorie pentru școală, ci ca metodă de odihnire. Profităm că e toamnă, vremea s-a răcit, zilele s-au scurtat și facem seri de odihnă, cu un ceai alături și o carte bună. Stăm cu toții pe canapeauna mare, ne culcușim unii în alții, ne încălzim (și) mintea cu câteva rânduri lecturate în tihnă. Dacă nu ne facem noi, părinții, timp pentru ce contează, nu o vor face copiii noștri, pentru noi.
Toate cărțile din pozele de azi sunt de la Reading Corner, un magazin online cu cărți și jocuri sh din UK. Calitatea excepțională (ca noi) și prețurile mici (ca la reduceri) fac din ei o alegere perfectă pentru părinții care aleg să investească înțelept în cei mici. Au peste 300 de recenzii la superlativ și în curând vor avea cărți și în germană. Îi recomand cu toată inima pentru colaborarea faină, promptitudinea și minunățiile cu care ne-au bucurat cuibul.
De Crăciun, de aniversări sau pentru orice vizită într-o casă cu copii, puneți în cadouri măcar o carte. E valoarea care rămâne și după ce se desface ambalajul!
Cu drag,
Ancuța (o mamă iubitoare de cărți, care crește mici cititori)
Multumesc,Ancuta! Pe mine ma bucura mult acest articol deoarece personal ma ajuta.Mi-ar fi placut sa existe si la noi comunitati de mamici (cum e in strainatate) in care sa ne putem ajuta una pe cealalta cu informatii.Spor in continuare!