Cum faci să scapi cu viață dintr-un (nou) an școlar

Zilele acestea mămicile nu au stare: fierb grupurile de whatsapp, la mall e aglomerație, casele sunt întoarse pe dos pentru reorganizări și banii zboară din portofele ca și cum n-au fost! După agitația din prima zi, trecem cu toții la program, părinți și copii, fiecare în direcția lui. Ca să fie mai ușoară conlucrarea celor două entități, uite câteva direcții pe care să te concentrezi:

Pregătește punctele strategice din casă: ca totul să meargă lin după 9 septembrie; puțină organizare funcțională în locurile des folosite poate face diferența între haos și supraviețuire:

-cuierul cu gecile de toamnă, încălțările, accesorii – umbrelă, căciuli; tot aici recomand un loc cu pachețele de șervețele umede/uscate, crema de pantofi)

-biroul ținut ordonat și dulapurile cu rechizite etichetate și păstrate constant la locul lor

-colțul pentru pachețel, pungi ziploc sau caserole, sticle de apă, șervețele, o pungă mare de biscuiți/covrigi în caz de urgență, când nu ai altceva gătit

-frigiderul plin cu mâncare bună, doar de scos și mâncat între școală și activități (șnițele, piftele, salate, legume, fructe)

-dulapul, punctul cel mai sensibil și cel mai ușor de scăpat de sub control; separă hainele de școală de cele de casă și încearcă să le pregătești pe cele de plecare din timp. Să calci 5 tricouri / cămăși o dată îți ia 15 minute, să te chinui în fiecare zi sigur pierzi mai mult de jumătate de oră. O rutină bună de spălat-călcat-așezat în dulap te scapă de mult stres inutil!

Stabilește rutină zilnică pentru toată familia: o oră de somn rezonabilă, un program de teme și activități suplimentare, joacă pe afară. Nu încărca fiecare minut cu ceva de făcut, doar în mare.

Ține calendarul lunar al familiei la zi: imediat ce se stabilesc orarele de la școală și de la activități, notează-le și așează-le la vedere. Vor urma ședințe, poate ai programări la medic sau întâlniri importante. Cu cât sunt mai multe lucruri de făcut și copii de îngrijit, imposibil să nu uiți ceva (sau pe cineva).

Stabiliți împreună regulile casei: cine face cumpărăturile, când se fac temele, când se primesc recompensele (mai ales timpul de ecrane); câteva limite pe care și copiii, și părinții să le respecte, fără prea multe teorii și discuții inutile. Timpul e scurt, multe treburi așteaptă!

Încercă să te relaxezi! Chiar dacă nu ai terminat de bifat listele de rechizite, nu-i sfârșitul lumii! Nici dacă uită să facă o temă, dacă se mai pierd creioane sau se udă vreun caiet din cauza unei sticle buclucașe. O atitudine pozitivă influențează percepția copiilor despre școală și nu am vrea să o asocieze cu stres, agitație, anxietate. Trecem noi cumva și de anul ăsta! (Și vine altul, mai provocator!)

Spor în toate! Să vă dea Dumnezeu sănătate, înțelepciune și ajutor, vouă și copiilor!

Vă mulțumesc pentru vizita pe blogul Cuibulancutei. Dacă v-a plăcut acest articol, vă invit să dați un like sau un share. Vă aștept și pe Instagram la cuibulancutei!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *