Mi-am petrecut săptămâna la Bran, unde mijlociii au cantonament cu echipa de hockey. Ajut la bucătărie, consolez dorul de mami, reașez hăinuțe în dulapuri😊. Printre treburi, meditez și analizez beneficiile practicării unui sport de performanță. Dincolo de ceea ce știam deja de acasă, observ cu bucurie cum copiii își dezvoltă multe abilități zilele acestea:
🫂spiritul de echipă (vital pentru viața socială și dezvoltarea personală; învață să împartă bucuria victoriei și durerea învingerii, înțeleg că ajutându-și colegul pot să câștige împreună, au încredere să se bazeze pe coechipieri/prieteni când le este greu, etc.)
🦸independența (se îmbracă singuri, se încalță, se spală, duc vasele folosite la bucătărie; grozavă abilitate, care le crește stima de sine și încrederea în forțele proprii)
🧗responsabilitatea (de la simpla grijă a bagajului, la respectarea regulilor interne, se conformează singuri cerințelor antrenorilor)
🎩 respectul față de autoritate (părinți, profesori, antrenori, mentori, etc.; când omul care îi educă este serios cu viața si cu promisiunile pe care le face, copiii simt și au o profundă admirație și încredere în tot ce le va spune acel om)
💪depășirea propriilor limite (o calitate a învingătorilor, a oamenilor care au reușit să facă în viață ce au visat / ce și-au propus;
👨🎓creșterea rezistenței fizice, psihice și emoționale (e uimitor ce poate să facă fizic un copil după câteva luni de antrenament serios; pot doar să îmi imaginez cum vor fi peste ani🙏)
👍adaptarea / readaptarea la diferite medii / condiții (fără mama, în pat străin, alte condiții climatice, mâncare gătită altfel decât acasă, etc. Personal consider semn de istețime să poți să te adaptezi mediului astfel încât rezultatele muncii tale să nu fie afectate)
Programul este foarte bine organizat, cu timp de odihnă, joacă și multă muncă:
-trezirea la 7.20 (în primele zile foarte greoaie, din ce în ce mai ușoară spre finalul săptămânii)
-înviorarea la 7.30, cu picioarele goale în rouă, o bucurie!
-micul dejun la 8 (cu proteine, sănătos, sățios)
-primul antrenament 9-11.30 (ștafetă, rezistență, etc)
-gustare 12.00 (dispare tot de pe farfurii în câteva minute)
-exerciții de streching /coordonare (foarte bune când corpul este încălzit) și engleză 12.30
-prânzul 14.00(ciorbe bogate în legume, proteine, verdeață)
-timp liber / somn 14.30 (greu să-i potolești când afară e așa bine😁)
-o nouă gustare 17.00(fructe, gogoși, un sandwich)
-antrenamentul de seară 17.30
-cina 20.00 (în timp ce copiii mănâncă, antrenorii îi motivează, îi corectează, ii modelează)
-timp liber 20.30 (șah, joacă, socializare)
-stingerea 22.30 (după discuții lungi, gâdilit în cap si calmat dorurile multe)
Au fost la piscină și saună, la DinoPark și în plimbări prin pădure; a fost o săptămână grea, cu multe provocări, de care își vor aminti toată viața cu bucurie și multă recunoștință.
Nu mă întorc acasă odihnită😅, dar am învățat multe lucruri despre viața de sportiv, despre munca continuă, despre rezistența la efort și împinsul limitei propriei puteri.
Oamenii puternici devin, nu se nasc!!!
Vă mulțumesc pentru vizita pe blogul Cuibulancutei. Dacă v-a plăcut acest articol vă invit să dați un like mai jos. Vă aștept și pe Instagram la cuibulancutei!
Foto: Cristi Istrati, Evgheni Pysarenko