Conflictele între copiii..cum scapă mama cu viață?

Într-o casă cu copii, cu vârste și personalități diferite, conflictele sunt la ordinea zilei. Puține momente de perfectă armonie, iar când e liniște sigur se pune ceva grav la cale😁.

Și în cuib situația este aceeași: discuții, certuri, neînțelegeri, aproape oriunde se găsesc doi prunci😅. De-a lungul anilor mi-am irosit multă energie încercând să mențin pacea între ei; am făcut multe greșeli din dorința de a le face bine. Dacă vrei să eviți astfel de scenarii, dragă mămică aflată în aceeași situație, atunci:

Stabilește reguli clare, ușor de respectat și de tine, și de copii: „Acestea sunt jucăriile tale, acestea ale fratelui tău.”, ” Cine ia primul jucăria, acela se joacă cu ea X minute”, „Împarți cu sora ta jocul Y”. Explică-le îndelung și ține-te de ele, ca să înțeleagă toți, indiferent de vârstă, că sunt principii importante, de la care nu te abați. Este perioada în care fiecare vrea să marcheze un teritoriu cât mai vast, un loc cât mai sus în ierarhia familiei și să acapareze o bucată cât mai consistentă din atenția părinților.

Fii echilibrată și înțelege-l pe fiecare în parte! Încearcă să-ți păstrezi calmul, chiar și atunci când esti asaltată cu plânsete și reclamații de genul: „Mi-a luat mașinaaaa”, „Eu am luat-o primul!”, etc. Împacă-i cu mult calm, după ce asculți multele explicații, din ambele tabere.

Arată-le constant, beneficiile relațiilor frumoase cu frații. Nu vor înțelege lecția aceasta prea repede, dar pe termen lung le va aduce multe beneficii. Spune-le povești, arată-le filmulețe, încurajând prietenii profunde și calde.

Învață-i să-și rezolve singuri problema! Mami, nu ești arbitru, nici mediator! Să fugă la tine, cu lacrimi în ochi și să se plângă de „nedreptăți” este calea ușoară de a scăpa de conflict. Lasă-i să se descurce singuri, să negocieze până sunt mulțumiți de înțelegere.

Nu pune presiune pe copilul mare să cedeze! De câte ori nu am spus și eu: „Lasă-l pe el, tu ești mai mare!” 😥😥 Acest tip de comportament naște frustrări, lipsă de valoare și stimă de sine scăzute.

Nu-l încuraja pe cel mic să creadă că lui i se cuvin toate! Copiii au un „radar” care analizează continuu gradul de iubire arătat de părinți fiecărui frățior. De obicei, mezinul pare cel mai răsfățat, iar cei mari îți vor spune răspicat părerea lor, dacă înclini balanța în favoarea micuțului. E bine să explici fiecăruia în

Găsește-le ocupații diverse de care să se bucure împreună! Cu cât relaționează mai mult, cu atât învață fiecare limitele celuilalt și discuțiile vor fi din ce în ce mai puține și mai „diluate”. Un puzzle, jocuri de jucat în 2 sau chiar treburi pe care să le bifeze împreună sunt antrenamente bune de lucru în echipă.

Ai răbdare! Vestea bună e că această „faza” trece, vestea mai puțin bună e că vin altele, mai grele😀😀.

Ca să reușești să treci de zilele grele, te îmbrățișez cu multă empatie și-ți doresc zile senine!

Din mijlocul „bătăliilor”, încă optimistă,

Ancuța

Sursă foto: arhiva personală 2020

Vă mulțumesc pentru vizita pe blogul Cuibulancutei. Dacă v-a plăcut acest articol vă invit să dați un like mai jos. Vă aștept și pe Instagram la cuibulancutei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *